asyrmati-endoskopiki-kapsoula-h1

Εντεροσκόπηση ονομάζεται η ενδοσκοπική εκτίμηση του άνω δωδεκαδακτύλου, της νήστιδας και του ειλεού. Η ενδοσκόπηση του λεπτού εντέρου είναι ιδιαίτερα περιορισμένη λόγω προβλημάτων δυσφορίας και λόγω αποτυχίας προώθησης των εντεροσκοπίων σε βάθος μέσα στο λεπτό έντερο.

Η ανακάλυψη των τρανζίστορ έκανε την ηλεκτρονική καταπόσιμη κάψουλα ραδιοτηλεμετρίας πιθανή για τη μελέτη των γαστρεντερικών φυσιολογικών παραμέτρων. Οι κάψουλες αυτές αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το 1950 και συμπεριελάμβαναν μετρήσεις θερμοκρασίας, πίεσης και pH.

Η ανάπτυξη και δοκιμή ενός νέου τύπου ραδιοτηλεμετρικής ενδοσκοπικής κάψουλας, η οποία είναι αρκετά μικρή προς κατάποση (11x30mm), δεν έχει εξωτερικά καλώδια και δέσμες οπτικών ινών, έχει περιγραφεί και δοκιμαστεί.

asyrmati-endoskopiki-kapsoula-h2

Χρησιμοποιώντας φακούς μικρού εστιακού μήκους, εικόνες λαμβάνονται καθώς το οπτικό παράθυρο της κάψουλας σαρώνει το τοίχωμα του εντέρου, χωρίς να απαιτείται φούσκωμα του εντερικού αυλού με αέρα.
Η ενδοσκοπική κάψουλα προωθείται δια της περίσταλσης του έντερου εντός του γαστρεντερικού σωλήνα και δεν απαιτείται προωθητική δύναμη προκειμένου να διατρέξει το στομάχι, το λεπτό έντερο ή το κόλον.
Οι εικόνες του βίντεο μεταδίδονται χρησιμοποιώντας τη ραδιοτηλεμετρία με μια διάταξη κεραιών προσαρμοσμένων στο σώμα. Η εναέρια ζώνη επιτρέπει την καταγραφή εικόνας και υποβοηθά το συνεχή τριγωνισμό της θέσης της κάψουλας στο υπογάστριο, έτσι ώστε ολόκληρη η τροχιά να μπορεί να διαφανεί στην οθόνη του σταθμού εργασίας για να βοηθήσει στην εντόπιση παθολογικών ευρημάτων που ανιχνεύονται από το σύστημα απεικόνισης της κάψουλας.

asyrmati-endoskopiki-kapsoula-h3

Οι εικόνες αποθηκεύονται σε μια μικρή φορητή συσκευή εγγραφής που φέρεται επί της ζώνης και διαδοχικά κατεβαίνουν για ανάλυση. Το σύστημα επιτρέπει περισσότερο από 8 ώρες συνεχή καταγραφή των εικόνων του γαστρεντερικού σωλήνα. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να περιοριστεί στην κλινική κατά τη διάρκεια της εξέτασης και είναι ελεύθερος να συνεχίσει την καθημερινότητα του.

Η κάψουλα προωθούμενη δια της περίσταλσης, επιτυχώς φθάνει στο τυφλό σε λιγότερο από 2 ώρες. Η τριγωνομετρική ανάλυση της ισχύος του σήματος επιτρέπει τη συνεχή καταγραφή της ανατομικής θέσης της κάψουλας.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνητική να συνδεθεί η συσκευή αυτή, με σήματα ραδιοτηλεμετρίας που αναδεικνύουν το pH, την ύπαρξη του μικροβίου Helicobacter pylori ή ακόμη την ύπαρξη άλλων σχετικών φυσιολογικών ή παθολογικών παραμέτρων.

asyrmati-endoskopiki-kapsoula-h4

Τέλος, η ενδοσκοπική κάψουλα παρέχει μια καλύτερη μέθοδο εξέτασης του λεπτού εντέρου, ειδικά σε ασθενείς με συχνά επεισόδια γαστρεντερικής αιμορραγίας και μπορεί να παρέχει εικόνες ανώδυνα από το εσωτερικό του λεπτού εντέρου. 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στην ιατρό.