Το πεπτικό έλκος διακρίνεται σε γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό.

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ

peptiko-elkosΗ ανάπτυξη των γαστροδωδεκαδακτυλικών ελκών θεωρείται ότι προέρχεται από την έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στους ενδογενείς  επιβλαβείς παράγοντες (δηλαδή το υδροχλωρικό οξύ, τα πρωτεολυτικά ένζυμα και τη χόλη) και στους αμυντικούς μηχανισμούς του βλεννογόνου του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου, που διατηρούν την επιφάνεια του βλεννογόνου άθικτη.

ΑΙΤΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ

Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs) η χρήση αντιπηκτικών παραγόντων καθώς επίσης και η χρόνια λοίμωξη από το μικρόβιο Helicobacter Pylori θεωρούνται οι τρεις πιο σημαντικές αιτίες δημιουργίας πεπτικού έλκους.

Ο συνδυασμός των παραπάνω αιτιολογικών παραγόντων αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες δημιουργίας πεπτικού έλκους.

Σε ό,τι αφορά τα γαστρικά έλκη, 70% αυτών σχετίζονται με τη χρονιά ή περιστασιακή λήψη NSAIDs φαρμάκων ή τη λοίμωξη από το μικρόβιο Helicobacter Pylori.

Τα γαστρικά έλκη κατηγοριοποιούνται σε τρεις ομάδες:

  • Τύπου I γαστρικά έλκη: εμφανίζονται στο σώμα του στομάχου και δεν σχετίζονται με άλλη γαστροδωδεκαδακτυλική πάθηση.
  • Τύπου II γαστρικά έλκη: επίσης εντοπίζονται στο σώμα του στομάχου και σχετίζονται με ενεργό ή επουλωθέν δωδεκαδακτυλικό έλκος.
  • Τύπου IΙI γαστρικά έλκη: εντοπίζονται στην ενδιάμεση προπυλωρική περιοχή.

Οι ασθενείς με γαστρικά ή με δωδεκαδακτυλικά έλκη εμφανίζονται να έχουν ένα πιο ασθενές βλεννώδες gel, το οποίο καλύπτει την επιφάνεια του βλεννογόνου, από εκείνο των υγιών ατόμων.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ

Η μέθοδος εκλογής για τη διάγνωση του πεπτικού έλκους είναι η ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση) λόγω της υψηλής ευαισθησίας και  ειδικότητας και λόγω της δυνατότητας λήψης βιοψιών.

ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ

Το πεπτικό έλκος θα πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται απο:

  • Μη ελκωτικού τύπου δυσπεψία.
  • Γαστρικό και Παγκρεατικό καρκίνο (παθήσεις που μιμούνται το πεπτικό έλκος).
  • Ισχαιμία Μεσεντερίου.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ

Το κοιλιακό άλγος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα στη νόσο του πεπτικού έλκους. Περιγράφεται από τον ασθενή ως καυστικό, εντοπίζεται στο επιγάστριο χωρίς να αντανακλά, συμβαίνει δύο με τρεις ώρες μετά τη λήψη τροφής ή κατά τη διάρκεια της νύχτας και υφίεται με την λήψη τροφής ή αντιόξινων.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η παρουσία του πόνου που ξυπνά τον ασθενή (ειδικά μεταξύ 12:00 και 03:00), και το οποίο εμφανίζεται περίπου στα δύο τρίτα των ασθενών με δωδεκαδακτυλικό έλκος και στο ένα τρίτο των ασθενών με γαστρικό έλκος.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ

Η αιμορραγία, η διατήρηση και η απόφραξη γαστρικής εξόδου είναι οι τρεις επιπλοκές του πεπτικού έλκους.

Η αιμορραγία είναι η πιο συχνή επιπλοκή και συμβαίνει σε περίπου 15%, ενώ η διάτρηση σε ποσοστό 7%.

Η απόφραξη της γαστρικής εξόδου ή αλλιώς πυλωρική στένωση, μπορεί να προέλθει από τη λειτουργική διαταραχή της κινητικότητας του άντρου του στομάχου, η οποία προκαλείται από τις επιδράσεις της οξείας φλεγμονής και του οιδήματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • Θα πρέπει να γίνεται εκρίζωση του μικροβίου Helicobacter Pylori, όταν αυτό ανευρίσκεται
  • Η θεραπεία του πεπτικού έλκους γίνεται με τα κατάλληλα φάρμακα που χορηγούνται από το ιατρό

Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στην ιατρό.