oisofagos-barrett-e

Οισοφάγος Barrett ονομάζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία σε κάποιους ασθενείς με νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, το πλακώδες επιθήλιο του άπω οισοφάγου αντικαθίσταται από κυλινδρικό, που αναπαριστά εκείνο του εντέρου. Μελέτες δείχνουν ότι, αυτοί οι ασθενείς έχουν σημαντική νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, με χαμηλές πιέσεις κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, φτωχή κινητικότητα οισοφάγου, μεγάλες διαφραγματοκήλες και εκτεταμένη παλινδρόμηση οξέος και χολής. Επιπλέον πολλοί ασθενείς έχουν χρόνια συμπτώματα παλινδρόμησης για τουλάχιστον 10ετή.

Ο οισοφάγος Barrett θεωρήθηκε κάποτε ασυνήθιστη κατάσταση, αλλά εκτιμήσεις από τη συχνότητα του σε αυτοψίες και σε ενδοσκοπικές έρευνες ασθενών με νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, δείχνουν ότι δεν είναι ασυνήθης και επηρεάζει περίπου 700.000 ενήλικες στις Η.Π.Α. Η κατάσταση αυτή είναι 3 φορές πιο συχνή στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες και απαντάται κυρίως στη μέση ηλικία. Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση είναι περίπου 55 έτη, αλλά έχει αναφερθεί, επίσης σε παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών. Η επικράτηση του οισοφάγου Barrett αυξάνεται με την ηλικία και παράλληλα με την οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση, όμως, το τμήμα του κυλινδρικά – επενδυόμενου επιθηλίου του οισοφάγου παραμένει αξιοσημείωτα σταθερό. Το εύρημα αυτό δηλώνει ότι, ο οισοφάγος Barrett αναδύεται ταχύτατα στον ευαίσθητο οισοφάγο λόγω παλινδρόμησης και πρώιμα κατά την πορεία της πάθησης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Παρά το γεγονός ότι το κυλινδρικά – επενδυόμενο τμήμα του οισοφάγου δεν προκαλεί συμπτώματα από μόνο του, πολλοί ασθενείς παραπονούνται για συμπτώματα καύσους και αναγωγών.

oisofagos-barrett-f

Περίπου το 25% των ασθενών με οισοφάγο Barrett που ανακαλύπτονται κατά την ενδοσκόπηση δεν παρουσιάζουν οισοφαγικά συμπτώματα.

Υποψία για οισοφάγο Barrett τίθεται κατά την ενδοσκόπηση και πιστοποιείται με βιοψία και ιστολογική εξέταση. Φυσιολογικά το επιθήλιο του στομάχου είναι κυλινδρικό και η γαστροοισοφαγική συμβολή (Z-line), ευρίσκεται, κανονικά στο κατώτερο άκρο του οισοφάγου, ακριβώς πάνω από τις εγγύτερες πτυχώσεις μιας μικρής διαφραγματοκήλης, εάν αυτή είναι υπαρκτή.

Όμως στον οισοφάγο Barrett, ο άπω οισοφάγος επενδύεται με κυλινδρικό επιθήλιο, που επεκτείνεται προς τα πάνω για μία μεταβλητή απόσταση, συχνά από 3cm μέχρι 10cm αλλά και περιστασιακά εμπλέκει το μεγαλύτερο τμήμα του οισοφάγου. Το εγγύς όριο του οισοφάγου μπορεί να είναι οριζόντιο ή μπορεί να υπάρξουν ανώμαλες, συχνά σχήματος γλώσσας επεκτάσεις του κυλινδρικού επιθηλίου. Πολλοί ασθενείς έχουν νησίδια αναγεννητικού ή υπολειμματικού πλακώδους επιθηλίου, ενώ άλλοι παρουσιάζουν διάσπαρτα καλοήθη έλκη στην κυλινδρική περιοχή. Οισοφαγικές στενώσεις και οισοφαγίτιδα ίσως, να διαφαίνονται επί της ΝΕΑΣ συμβολής (πλακώδους – κυλινδρικού επιθηλίου). Επίσης, κατά την ενδοσκόπηση θα πρέπει να αναζητείται ένδειξη για αδενοκαρκίνωμα, όπως αυτή των οζιδίων ή μαζών.

Το χαρακτηριστικό ιστολογικό εύρημα στον οισοφάγο Barrett είναι το διακριτό, εξειδικευμένο εντερικό επιθήλιο. Αυτό καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος ή και όλη την περιοχή που καλύπτεται απο κυλινδρικό επιθήλιο και είναι ο τύπος του επιθηλίου όπου το αδενοκαρκίνωμα αναδύεται. Άλλοι τύποι επιθηλίων που διαφαίνονται με οισοφάγο Barrett είναι τα επιθήλια τύπου γαστρικού θόλου και καρδίας, αλλά αυτά από μόνα τους δεν φτιάχνουν τη διάγνωση του οισοφάγου Barrett, ούτε συσχετίζονται με αδενοκαρκίνωμα.

Ο οισοφάγος Barrett κατατάσσεται ως έξης:

a) Long – segment Barrett esophagus.

Απαιτεί τουλάχιστον 3cm του οισοφάγου να καλύπτονται από κυλινδρικό επιθήλιο και φέρει αυξημένο κίνδυνο μετατροπής σε καρκίνο.

b) Short – segment Barrett esophagus.

Αναφέρεται σε μικρότερα τμήματα ή γλώσσες κυλινδρικού επιθηλίου, κάτω των 3 cm, στον άπω οισοφάγο, με εντερική μεταπλασία κατά τη βιοψία. Εδώ, ο κίνδυνος μετατροπής σε καρκίνο είναι μικρότερος.

c) Εντερική μεταπλασία επί της γαστροοισοφαγικής συμβολής.

oisofagos-barrett-g

Αναφέρεται σε μικροσκοπικά ευρήματα επί της βιοψίας, αλλά χωρίς την ύπαρξη ορατού κυλινδρικού επιθηλίου στον οισοφάγο κατά τη βιοψία. Ο κίνδυνος μετατροπή σε καρκίνο είναι ελάχιστος.

Ασθενείς με Long – segment Barrett esophagus έχουν από 30 έως 125 φορές μεγαλύτερο ρίσκο ανάπτυξης του οισοφαγικού καρκίνου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Περισσότεροι από 90% των ασθενών που αναπτύσσουν καρκίνο εμφανίζουν τα συμπτώματα που προκαλούνται από τον ίδιο τον όγκο, χωρίς να γνωρίζουν την προηγηθείσα ύπαρξη του οισοφάγου Barrett. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το μέσο μεσοδιάστημα μετατροπής οισοφάγου Barrett σε καρκίνο μπορεί να είναι από 20 έως 30 έτη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ BARRETT

a) Η οισοφαγίτιδα, επί της παρουσίας οισοφάγου Barrett, θεραπεύεται με τη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων.

b) H εκτομή του επιθηλίου Barrett, που κάποιες φορές προτείνεται, αποτρέπει την εξέλιξη σε καρκίνο, αλλά αυτό απαιτεί ολική οισοφαγεκτομή με υψηλά ποσοστά θνητότητας.

Τέλος, εξαιτίας του γεγονότος ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχει τρόπος εξάλειψης του κινδύνου μετατροπής του οισοφάγου Barrett σε καρκίνο, συνιστάται συχνή ενδοσκοπική επιτήρηση και λήψη βιοψιών από τα κατάλληλα σημεία.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στην ιατρό.

oisofagos-barrett-a oisofagos-barrett-b2 oisofagos-barrett-c